BRUSSEL - De VRT-klassieker Sportweekend komt terug op TV1. Tom Coninx en Frank Raes gidsen zowel de sportfanaat als de sportanalfabeet doorheen het nieuws achter de sport en de mensen achter de sporter. Sportweekend verschijnt vanaf zondag 6 oktober wekelijks 40 minuten lang op het scherm.
Meer dan 40 jaar lang was Sportweekend zondagavond te zien op TV1 tot het 9 maanden geleden plots werd afgevoerd. ,,Toen we afscheid namen van het programma smaakte de champagne wat bitter'', gaf hoofdredacteur Frank Van Laeken van de VRT-sportredactie toe. ,,Maar we zijn toen meteen gestart met de conceptie van het nieuwe Sportweekend. En zie, precies 9 maanden later is de nieuwe boreling er'', meldde hij trots op de programmavoorstelling.

,,Van Johan Museeuw tot de ballenraper van Anderlecht, van Raymond Ceulemans tot een bus Genk-supporters, van de vrouw van Sven Nys tot Marc Verwilghen die de aftrap geeft van de gedetineerden-competitie'', luidt het in de perstekst. ,,Het wordt een live talkshow over sport, waarin alles aan bod kan komen, zolang het maar een link heeft met sport'', stelt presentator Frank Raes.

Van het oude vertrouwde Sportweekend zal met andere woorden niet zo veel meer overblijven. De actualiteit blijft natuurlijk nog wel de leidraad. De centrale figuur zal dan ook iemand zijn die zich in de afgelopen week in de kijker heeft gesport. Maar in de eerste aflevering komen ook voormalig wereldkampioen wielrennen Rik Van Steenbergen en de vrouw van wijlen wereldkampioen wielrennen Rudy Dhaenens aan het woord naar aanleiding van het WK in Zolder volgende week.

,,Maar er is evenzeer plaats voor het nieuws in de marge'', stelt Tom Coninx. Hij zal wekelijks één reportage draaien. Deze week bijvoorbeeld over Carlo Riti. Een Italiaanse Genkenaar en supporter van AS Roma en vooral een goede vriend van de superster van AS Roma, Francesco Totti.

,,Het gaat om de mensen achter de sport, dus ook wie niet meteen gek is van sport zal van het programma kunnen genieten'', zegt Frank Raes. ,,Want sport is niet alleen Kim Gevaert die 11'19'' loopt in München. Sport is ook haar tranen nadien, de jeugdtrainer die haar leerde lopen, haar studies logopedie, haar vriend Djeke en haar uitzinnige fans op de luchthaven. Sport is een massa mensen en een massa verhalen''.

Tom Coninx kijkt zijn nieuwe uitdaging alvast vol vertrouwen tegemoet. ,,Ik heb wel al wat live-programma's gemaakt, maar dit is toch anders. Ik ben er klaar voor, en met een ervaren rot als Frank naast me moet dat wel lukken''.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig