WASHINGTON - Een militaire aanval op het netwerk van de terrorist Osama bin Laden in Afghanistan is nog maar het begin van de Amerikaanse campagne tegen het terrorisme. Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell.
Over eventuele volgende stappen wil Powell niet in detail treden. Hij verzekert dat ,,wij niet uit zijn op een conflict met andere landen''. Meteen merkt hij op dat de Amerikaanse regering ,,nota neemt van landen die onderdak, toevlucht en steun bieden aan terroristische organisaties''.

Bondgenoten

Tijdens zijn verklaring stond de emir van Qatar, sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani, aan Powells zijde. Khalifa al-Thani stelt zich vierkant achter de Verenigde Staten op. ,,Er is geen twijfelen aan dat de unieke relatie tussen Qatar en de Verenigde Staten voorschrijft dat wij de Verenigde Staten moeten bijstaan, vooral bij de inspanningen om terreur te bestrijden'', zegt hij.

Powell zei dat de regering-Bush ook zeer tevreden is met de steun die zij ontvangt van Saudi-Arabië. Zijn collega van Defensie, Donald Rumsfeld, is inmiddels in dat land aangekomen als de eerste stop op een reis die hem verder nog naar Oman, Egypte en Oezbekistan zal voeren. De steun van de vier moslimlanden is van groot belang voor het welslagen van de antiterreurcampagne.

Sommige Arabische landen verlangen van de Amerikaanse regering de toezegging dat zij bij hun acties tegen het terrorisme geen conflict beginnen met Arabische landen. Powell heeft in de drie weken die sinds de terreuraanslagen van 11 september zijn verstreken meermalen Irak als een ondersteuner van terrorisme aangeduid. Zijn woorden leken een eventuele aanval op Irak niet uit te sluiten.

Humanitaire hulp

De Amerikaanse president George Bush maakt vandaag extra humanitaire hulp voor Afghanistan bekend. Een gezant van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Richard Haass, heeft vanmiddag in Rome een onderhoud met de ex-koning van Afghanistan, Mohammed Zaher Shah. Het is het hoogste contact van de Amerikanen met de verdreven vorst tot nog toe.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in