BELGRADO -- In de buurt van de Joegoslavische hoofdstad Belgrado is een massagraf ontdekt met daarin de lijken van 86 etnische Albanezen uit Kosovo. Dat heeft de Servische minister van Binnenlandse Zaken Mihajlovic verklaard.

Een deel van de stoffelijke overschotten is van Albanezen die in 1999 zijn vermoord en in een koelwagen vanuit Kosovo naar Servië zijn gebracht. De wagen werd gedumpt in de rivier de Donau.

Toen vissers de vrachtwagen korte tijd later vonden en de politie alarmeerden, werden de ongeveer vijftig lijken met onbekende bestemming afgevoerd. De zaak werd vervolgens in de doofpot gestopt.

Een Servische krant maakte begin mei melding van de zaak, maar toen was nog niet bekend waar de lijken naar toe waren gebracht. Mihajlovic zei dat er zich in Servië waarschijnlijk meer, nog niet ontdekte, massagraven bevinden.

Een woordvoerder van de Servische regering liet vorige week weten dat ex-president Milosevic persoonlijk orders heeft gegeven om bewijzen van oorlogsmisdaden in Kosovo te vernietigen. Het 'wegwerken' van de lijken uit de koelwagen zou een van de zaken zijn waarbij hij zelf zou hebben ingegrepen.

Een woordvoerder van het Joegoslavië Tribunaal zei dat het Tribunaal over bewijzen beschikt dat lichamen van vermoorde Kosovaren werden verbrand in een fabriek in de stad Trepca, in Kosovo. Dit zou gebeurd zijn vlak voor het begin van de NAVO-bombardementen op Joegoslavië in maart 1999.

Volgens de woordvoerder hebben de Joegoslavische troepen moeite gedaan om de lichamen van vermoorde Albanezen te vernietigen of uit Kosovo weg te halen, zodat de NAVO-troepen daar geen massagraven zouden aantreffen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig