MUNCHEN -- Op de Conferentie rond veiligheid in het Duitse München blijven Amerika en Europa bij hun standpunten. Amerika en Europa bespreken de Amerikaanse plannen voor de uitbouw van een rakettenschild en de oprichting van een Europese defensiemacht.

Amerikaans minister van Defensie Donald Rumsfeld heeft Europa verzekerd om te overleggen over de uitbouw van het rakettenschild, maar was langs de andere kant ook vastbesloten om door te gaan met de plannen.

Europa heeft daarop gevraagd om met enkele opmerkingen rekening te houden. Volgens de Duitse kanselier Gerhard Schröder moet men denken aan de effecten van de uitbouw van het rakettenschild voor landen als Rusland en China. Rusland verzet zich alvast tegen de plannen. Volgens de secretaris van de Russische Veiligheidsraad Sergueï Ivanov ,,omdat de plannen het strategisch evenwicht in de wereld in gevaar brengen en riskeren om een nieuwe wapenwedloop te starten.'' De Europese beleidsverantwoordelijken van hun kant gaven toe dat ze begrip hadden voor de vragen van de VS in verband met de opbouw van een Europese defensiemacht. Maar ze verwierpen de Amerikaanse beschuldiging dat het Europese leger bedoeld is om de macht en invloed van Amerika in de NAVO te verminderen. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer is die ongerustheid niet nodig.

,,Europa hangt af van Amerika wat defensie betreft. Kosovo heeft ons geleerd dat we de Amerikanen nodig hebben om te kunnen reageren. We zullen moeten samenwerken.''

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in