KORTRIJK - De Kortrijkse raadkamer heeft vanmorgen de vijf betichten in de dopingzaak rond voormalig verzorger van wielerploeg Mapei, Tiziano Morassut, naar de correctionele rechtbank verwezen. Onder de betichten bevindt zich ook de Italiaanse ex-wereldkampioen Gianni Bugno.
Naast Morassut en Bugno zullen ook ex-wielrenner Edouard Vanhulst, zijn vader Louis en de vader van Bugno zich over enkele maanden moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Enkel de raadsman van de vroegere Mapei-verzorger was vandaag op de rechtbank aanwezig.

Het vijftal zal zich in april of mei van dit jaar voor de rechter moeten verantwoorden voor inbreuken op de anti-dopingwet en de algemene drugwetgeving. De zaak ging bijna twee jaar geleden aan het rollen tijdens de Driedaagse van De Panne. Morassut verzond toen vanuit een Kortrijks hotel vijf flacons amfetamines naar de familie Bugno. De ex-verzorger had de doping gekregen of gekocht van gewezen wielrenner Edouard Vanhulst uit Fleurus. De flacons werden ontdekt bij een koerierdienst in Roeselare.

Het Kortrijkse gerecht plukte de Mapei-renners uit de Driedaagse en Morassut en Vanhulst werden een tijdlang aangehouden. Onderzoeksrechter Jan Deltour reisde tijdens het onderzoek met een rogatoire commissie naar Italië om tweevoudig wereldkampioen Gianni Bugno te ondervragen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig