KATHMANDU - Gevechten tussen het leger en maoïstische rebellen op twee plaatsen in het westen van Nepal hebben vannacht aan zeker 90 rebellen het leven gekost. Twee soldaten van het Nepalese leger werden in de gevechten gedood en één raakte gewond. Dat heeft het Nepalese ministerie van defensie gemeld.
Het ministerie berichtte dat zeker 40 rebellen sneuvelden bij een vuurgevecht met soldaten in Lisne en minstens 50 rebellen werden doodgeschoten in Bhagal. Volgens een in de regio aanwezige correspondent van het nationale radiostation Radio Nepal waren er aan de kant van de rebellen minsten 150 doden gevallen. Het vuurgevecht in Lisne brak volgens de berichtgeving van het ministerie uit toen de rebellen een legerpatrouille aanvielen.

Volgens de Nepalese staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Devendra Raj Kandel, heeft het leger in de afgelopen week in totaal 150 rebellen gedood. Het leger voerde de strijd tegen de rebellen vorige week op toen zij een landelijke staking uitriepen. De staking werd geen succes.

Nepalese kranten beweerden donderdag een bericht van rebellenleider Prachand te hebben gehad waarin hij zegt open te staan voor vredesbesprekingen. De premier van Nepal, Sher Bahadur Deuba, heeft die berichten vandaag echter ontkend. ,,Besprekingen met de rebellen zijn onmogelijk zolang zij hun wapens niet inleveren'', aldus Deuba.