LONDEN/BRUSSEL - De Britse regering heeft vandaag de overname van Bass door het Belgische brouwerijconcern Interbrew afgekeurd. Interbrew moet Bass dus opnieuw verkopen. In afwachting van de beslissing werd de notering van Interbrew op Euronext Brussel opgeschort. Bij de hervatting om 13.35 uur noteerde het aandeel bijna 20 procent lager aan 30 euro.
Net voor de schorsing koerste Interbrew nog aan 37,3 euro, de introductieprijs op 30 november 2000 bedroeg 33,0 euro.

"Een fusie zou ingaan tegen het algemeen belang", zo verklaarde Stephen Byers, de Britse minister van Handel en Industrie, vandaag in een persmededeling.

De Britse mededingingsautoriteiten vrezen dat na de overname van de Britse brouwers Bass en Whitbread, Interbrew met een marktaandeel van 32 procent een te dominante positie zou krijgen op de Britse biermarkt.

Het nieuws komt als een complete verrassing. De twee grootste vakbonden uit de Britse brouwerij-industrie, TGWU en GMB, steunden immers de overname van Bass door Interbrew.

Ook de top van Interbrew liet totnogtoe uitschijnen het volste vertrouwen te hebben in de beslissing van de Britse autoriteiten. De algemene verwachting was dan ook dat de Belgische brouwerijgigant hoogstens een deel van de activiteiten van Bass zou moeten afstoten.

De overname van Bass Brewers werd begin juni 2000 bekendgemaakt. De Belgische brouwerijgroep was bereid 2,3 miljard Britse pond (ongeveer 150 miljard frank) op tafel te leggen.

In een eerste reactie liet Interbrew vandaag weten dat het "de volledige tekst van de persmededeling van de Britse minister van Industrie en Handel, Stephen Byers, en het bijhorende rapport van de Britse mededingingsautoriteiten" grondig bestudeert.

Zowel het Nederlandse Heineken als het Deense Carlsberg gaven ondertussen aan nog steeds interesse te hebben voor de activiteiten van de Britse brouwer.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig