MILAAN - De Italiaanse politica Emma Bonino, die sinds zaterdag niet meer eet en drinkt uit protest tegen het gebrek aan media-aandacht voor haar partij, is in een ziekenhuis in Milaan opgenomen. Haar liberale Radicale Partij maakte dit vandaag bekend.
Artsen maakten eerder al bekend dat de gezondheid van de voormalig Europees Commissaris voor Humanitaire Hulp en Ontwikkelingshulp, sterk achteruit gaat. Bonino weigert zowel eten als drinken en medicijnen. Sinds gisteren staat zij zich wel twintig à dertig sigaretten per dag toe.

Artsen besloten haar later die dag op de afdeling hartbewaking te plaatsen. Tot dan toe werd Bonino regelmatig in een ziekenhuis in Rome gecontroleerd op haar gezondheid.

De partijleidster vindt dat haar partij door het gebrek aan aandacht in de media minder kans maakt bij de parlementsverkiezingen van 13 mei. Ook haar partijgenoot Luca Coscioni weigert om die reden te eten of te drinken. Ruim tweehonderd andere leden en sympathisanten van de partij voeren actie, sommigen via hongerstaking, anderen door minder medicijnen te slikken dan ze nodig hebben.

De twee schreven vandaag een open brief aan president Carlo Azeglio Ciampi, waarin ze meer zendtijd op televisie eisen. De president heeft Bonino en Coscioni geantwoord dat de radicale politici contact moeten opnemen met de Italiaanse publieke omroep RAI.

De Radicale Partij zet zich in voor omstreden thema's als euthanasie en embryonaal onderzoek. De radicale standpunten in dit soort zaken strijken tegen de haren van het Vaticaan in. De Rooms-Katholieke Kerk en veel sympathisanten binnen de Italiaanse politiek zien de Radicale Partij dan ook liever gaan dan komen.

Bonino heeft al eens eerder een hongerstaking gehouden. In 1976 demonstreerde ze op eenzelfde manier voor legalisering van abortus.