MANILLA - De Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo zal geen 'staat van beleg' uitroepen. Dat heeft zij vandaag tijdens een persconferentie verklaard. Arroyo zei haar standpunt te zullen heroverwegen indien er opnieuw gewelddadige demonstraties komen. ,,Ik hoop niet dat ze me provoceren'', aldus de president.
Na de bloedige rellen gisteren in de hoofdstad Manilla kondigde Arroyo de 'staat van opstand' af, waardoor onder meer militairen voor politietaken kunnen worden ingezet en de politie gemachtigd is mensen voor onbepaalde duur vast te zetten. Dat is minder drastisch dan de 'staat van beleg'. Dan worden burgelijke wetten geschorst, de burgelijke vrijheid aan banden gelegd en komt het gezag in handen van militairen.

Bij de botsingen tussen aanhangers van de voormalige president Joseph Estrada en ordetroepen zijn volgens de autoriteiten vier mensen om het leven gekomen, drie demonstranten en een politieman. Het Japanse persbureau Kyodo meldde eerder dat er ten minste zeven doden waren gevallen.