WASHINGTON - Moskou reageert vandaag terughoudend-positief op de Amerikaanse beslissing. In militaire, diplomatieke en regeringskringen werd vooral begroet dat de VS niet eenzijdig afstappen van het wapenverdrag van 1972. De voorstellen van de Amerikaanse president verdienen een ,,grondige analyse'' en bevatten ,,constructieve elementen die de weg naar dialoog over strategische stabiliteit openen''. Dat zeggen diplomatieke bronnen in Moskou.
Toch waarschuwt Rusland voor een nieuwe wapenwedloop als Bush het ABM-verdrag tegen ballistische raketten van 1972 zal schenden. ,,Veel mensen in Washington begrijpen dat de vernietiging van het ABM-verdrag en het opzetten van een raketafweerschild de strategische stabiliteit kunnen ondermijnen en een nieuwe wapenwedloop kunnen veroorzaken'', citeert het persbureau Interfax diplomatieke bronnen.

  • Ook VN-secretaris-generaal Kofi Annan waarschuwt voor een nieuwe wapenwedloop. Annan heeft wel lovende woorden voor de aankondiging van Bush om het afweerschild internationaal af te stemmen.

  • Navo-secretaris-generaal George Robertson verwelkomt de Amerikaanse defensieplannen. ,,De president heeft gelijk om te focussen op deze niewe uitdagingen. Ik verwelkom zijn belofte om nauw samen te werken met zijn bondgenoten'', aldus Robertson.

  • De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, ziet in de verklaringen van Washington een bekrachtiging van de houding van Berlijn. De Duitse regering is tevreden met de aankondiging van nauwe samenwerking met bondgenoten. Maar om een nieuwe wapenwedloop te vermijden, moeten ook Rusland en China in de plannen worden betrokken, zo stelt Fischer.

  • Londen reageert positief op de Amerikaanse plannen. Groot-Brittannië steunt de beslissing van Bush om het aantal kernwapens te verminderen en verwelkomt de contacten met Moskou over het strategisch evenwicht. ,,Het is goed nieuws dat Bush met Poetin heeft gesproken'', aldus minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook.

  • Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet officieel gereageerd. Het Chinese officiële persbureau Nieuw China citeert wel ,,analisten'', die spreken over een ,,bedreiging voor de wereldvrede'' en het risico op een nieuwe wapenwedloop.

    Bush' plannen

    President George W. Bush heeft gisteren de plannen van de Amerikaanse regering bevestigd om door te gaan met het omstreden raketafweerschild en af te stappen van het ABM-verdrag van 1972 dat dergelijk raketschild verbiedt. Hij roept Rusland op om samen met het Westen te werken aan een nieuw ,,strategisch'' plan voor vrede en stabiliteit. Aan de partners van de Navo beloofde Bush om ,,nauw gemeenschappelijk overleg'' te plegen.