JERUZALEM -- De Israëlische regering heft een reeks wegblokkades van Palestijnse steden in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever op. Premier Ariel Sharon, minister Benjamin Ben Eliezer van Defensie en chefstaf generaal Shaul Mofaz hebben daartoe volgens de Israëlische radio vandaag besloten.
De maatregelen zullen het verkeer tussen Palestijnse steden vergemakkelijken. De Palestijnse president Yasser Arafat riep half december de Palestijnen op de gewapende operaties tegen Israël te staken. Hij liet tientallen activisten aanhouden. De belangrijkste radicale Palestijnse organisaties hebben zich bij deze oproep aangesloten.


Zinni
De Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni begint donderdag een nieuwe missie in het Midden-Oosten. Hij hoopt een staakt-het-vuren tussen Israëliërs en Palestijnen te bereiken om de bodem rijp te maken voor onderhandelingen over een vredesregeling. Sharon herhaalde de afgelopen nacht dat het zeven dagen rustig moet zijn in Israël en de bezette gebieden, voordat Israël een staakt-het-vuren afkondigt. George Tenet, directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, heeft vorig jaar een plan voor een bestand uitgewerkt, maar dat heeft er nooit toe geleid dat de vijandelijkheden daadwerkelijk zijn gestaakt.

De vorige missie van Zinni viel samen met een reeks zelfmoordaanslagen in Israël, waarvoor de radicale Palestijnse beweging Hamas de verantwoordelijkheid opeiste. De aanslagen waren een reactie op een actie van het Israëlische leger, waarbij een Hamas-leider uit de weg werd geruimd.