HAMBURG -- Meer dan tweederde van alle Duitse kiezers ziet meer in CSU-leider Edmund Stoiber als kandidaat van de christen-democratische partijen bij de Bondsdagverkiezingen in september dan in CDU-voorzitster Angela Merkel, zo blijkt uit een peiling van het instituut Forsa in opdracht van de weekkrant Die Woche .
Stoiber heeft de steun van 68 procent van de kiezers en onder CDU/CSU-leden is dat zelfs 76 procent. Een meerderheid van 59 procent rekent overigens op een overwinning van de SPD.

Volgens recente peilingen gaan de twee grote partijen momenteel gelijk op in de kiezersgunst: de SPD en de combinatie van CDU/CSU komen op 38 procent als aanstaande zondag verkiezingen zouden worden gehouden. De FDP komt op 8 procent; de PDS op 7 en de Groenen op 5. Daarmee heeft noch rood-groen, noch een coalitie van CDU/CSU en de FDP een meerderheid.

Dit weekeinde verklaarde Merkel bereid te zijn zich kandidaat te stellen. Stoiber zei nog deze maand een beslissing te zullen nemen. Binnen de CDU en de CSU wordt al maanden over de kwestie overlegd.


Donaties
Secretaris-generaal van de CSU Thomas Goppel heeft zich vandaag fel gekeerd tegen de beschuldigingen dat zijn partij jarenlang onterechte donaties heeft ontvangen. Goppel sprak van een ,,kwaadaardige aantijging'' en zei te vermoeden dat het verhaal alleen in omloop is gebracht om Stoiber te beletten lijsttrekker te worden.

Volgens het weekblad Stern heeft de CSU jarenlang valse bonnen geschreven voor donaties en daarmee zo'n zes miljoen mark aan onterechte federale bijdragen ontvangen. Sinds 1994 krijgen partijen van de overheid een subsidie van 50 procent op de bedragen die zij zelf eerst bij leden en aanhangers hebben ingezameld.

Goppel bevestigde tegenover de zender ARD dat de partijkrant Bayernkurier tussen 1994 en 1999 zogenaamde steunabonnementen kende, waarmee de partij twaalf miljoen mark ophaalde. Volgens experts die door het weekblad worden aangehaald is dat eigenlijk verboden omdat het gaat om giften aan uitgeverijen die aan de partij zijn verbonden, maar niet aan de partij zelf.

De Bondsdag, die toezicht houdt op de partijfinanciën en donaties, heeft woensdag een onderzoek naar de financiën van de CSU aangekondigd. Volgens Goppel was de Bondsdag van de praktijk op de hoogte en waren er nooit klachten.