BRUSSEL - De Europese Commissie heeft de eerste dag van de euro vandaag een succes genoemd. Uit geen van de twaalf landen waar de euro uit de geldautomaten rolde, werden problemen gemeld, zei Commissie-woordvoerder Gerassimos Thomas.

Veel mensen gingen kort na middernacht al geld halen om de nieuwe eurobiljetten te kunnen bekijken. Paus Johannes Paulus II verwelkomde de munt in zijn Nieuwjaarsmis, met de wens dat de euro ,,vrede en voorspoed'' zal brengen in de Europese Unie.

Romano Prodi, de voorzitter van de Europese Commissie, voorspelde dat Groot-Brittannië door het onvermijdelijke succes van de euro wel zal moeten toetreden tot de eurozone. ,,Ik weet dat bemoeienis met het Britse beleid niet mag. Ik moet me gedragen'', zei Prodi voor de BBC radio. ,,Ik zal de euro goed moeten leiden.''

De Britse premier Tony Blair stelde in zijn Nieuwjaarsboodschap dat het in het belang van de Britse bevolking is dat de euro een succes wordt. Hij herhaalde nog eens dat de Groot-Brittannië pas zal toetreden tot de eurozone als aan een vijftal economische voorwaarden is voldaan en als de Britse bevolking in een referendum voor de toetreding stemt. Minister van Europese zaken Peter Hain zei dat Groot-Brittannië zichzelf uit de markt prijst als het land blijft weigeren de euro in te voeren.

Maandag al werd de eerste euro-overval in Spanje gepleegd. Twee gewapende mannen overvielen in het plaatsje Fuentesauco een bank, waarbij ze ongeveer 90.000 euro buitmaakten.

De landen die de euro invoerden zijn België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Spanje. De EU-landen Groot-Brittannië, Zweden en Denemarken doen niet mee. De euro wordt verder ook gebruikt in gebieden waar tot 1 januari Europese munteenheden in omloop waren: Vaticaanstad, San Marino, Monaco, Andorra, Montenegro en Kosovo.