KORTRIJK - De rechtbank van koophandel in Kortrijk heeft vandaag een einde gemaakt aan het definitief gerechtelijk akkoord van de Waregemse textielgroep Sofitex. Daardoor is het bedrijf niet meer beschermd tegen zijn schuldeisers. Over het faillissement van het bedrijf sprak de rechter zich niet uit.
Het textielbedrijf kreeg op 11 september een definitief gerechtelijk akkoord. Het kreeg toen twee jaar de tijd om het voorgelegde herstelplan en het afbetalingsplan van de schulden te voltooien.

Commissarissen hielden toezicht op het bedrijf. Het waren die commissarissen die begin december de opheffing van het gerechtelijk akkoord vroegen.

Ze waren van oordeel dat Sofitex het herstelakkoord niet naleefde. Volgens de commissarissen worden de vooropgestelde omzetten de laatste maanden niet gehaald, waardoor er cashdrain is in plaats van de vooropgestelde positieve cashflow. De rechtbank volgt de visie van de commissarissen.

Het aanwezige personeel op de rechtbank reageert verslagen, maar heeft nog beperkte hoop. De vakbonden hopen op een inspanning van de banken, de belangrijkste schuldeisers.

Die kunnen nu de handelszaak en de gelden in beslag nemen of dagvaarden in faillissement. Volgens meester Jozef Lievens, raadsman van BBL, zullen de banken de komende dagen overleg plegen en hun verdere houding bepalen.