ANTWERPEN - De staking bij De Post in Vlaanderen wordt door 75 tot 80 procent van alle postmedewerkers opgevolgd. Dat werd bevestigd door zowel de christelijke overheidsvakbond (ACV), de socialistische overheidsvakbond (ACOD) als de liberale overheidsvakbond (VSOA). Volgens een woordvoerder van De Post is toch bijna de helft van de Vlaamse postrondes uitgedragen.
"Deze staking wordt nagenoeg volledig opgevolgd", aldus Theo Heremans, woordvoerder van het ACOD. "Het is waarschijnlijk de grootste staking tot nog toe."

"Bij de grote Vlaamse postkantoren met loketten gaat 80 tot 100 procent van de werknemers niet aan de slag", zegt Jan Eyndels van het VSOA. "Een aantal postkantoren blijven vandaag gewoon gesloten. Ook bij de kleinere postkantoren gaan de meeste werknemers niet aan de slag".

Eyndels bevestigde dat de postsorteercentra van Antwerpen en Gent tussen 2u00 en 3u00 deze nacht het werk stillegden. "Daarnaast is het transport vanuit de Antwerpse en Gentse postsorteercentra niet doorgegaan", zo zei Eyndels nog.

Eyndels meende ook dat de postbedeling aan huis niet gebeurt. "De bedeling van de kranten en de dagbladen zal waarschijnlijk wel gebeuren, maar de mensen moeten niet rekenen op de bedeling van de gewone brieven", aldus Eyndels. Bijna helft postrondes uitgedragen
Volgens Fred Lens, woordvoerder van De Post, is bijna de helft van de Vlaamse postrondes (46 procent) uitgedragen, tweederde van de krantenbestellingen zijn uitgedeeld en in de postkantoren met loketten is 54 procent van de mensen aan de slag gegaan. De cijfers zijn gebaseerd op tweederde van de postkantoren.

De stakingsdag in Vlaanderen zal volgens Lens nog tot begin volgende week gevolgen hebben voor de postbedeling. "Door de opstapeling in de sorteercentra verwacht ik een vertraging van maximaal één dag in de verwerking van de post. De uitreiking daarentegen zal afhankelijk zijn van ronde tot ronde. Als de postbode deelgenomen heeft aan de staking, zal hij/zij veel meer post moeten bedelen, waardoor sommige mensen enkele dagen langer op hun post zullen moeten wachten."