ap
WASHINGTON - De federale recherche FBI verdenkt een voortvluchtige anti-abortusactivist van het sturen van honderden miltvuurbrieven. Het gaat om Clayton Lee Waagner, een van de tien meest gezochte voortvluchtige criminelen van Amerika. Dat heeft het FBI bekendgemaakt.

De FBI ziet Waagner als ,,hoofdverdachte'' en beschouwt hem als gevaarlijk. De voortvluchtige heeft volgens de federale recherche de verantwoordelijkheid voor 550 dreigementen opgeëist. Er staat een prijs van 50.000 dollar op zijn hoofd.

De honderden brieven waren in de tweede week van oktober en in de eerste week van november naar verschillende abortusklinieken aan de Amerikaanse oostkust gestuurd.

Waagner ontsnapte in februari uit de gevangenis in Clinton, in de Amerikaanse staat Illinois. Hij is veroordeeld voor verboden wapenbezit en diefstal en wordt verdacht van een serie bankovervallen. In een auto die de voortvluchtige achterliet troffen agenten wapens en een staafbom aan. Bovendien vond de politie een hele verzameling anti-abortuslectuur in het voertuig.

Waagner heeft toegegeven anti-abortusklinieken te hebben bedreigd en noemt zichzelf een anti-abortuskrijger''