Langs de zuidflank van een diepe depressie met kern boven het zeegebied tussen Noorwegen en Schotland wordt er via een strakke zuidwestelijke wind aanhoudend zeer vochtige en onstabiele lucht over onze regio aangevoerd.
Morgenochtend overal zwaarbewolkt tot betrokken, met hier en daar mogelijk zelfs wat lichte regen. In de loop van de voormiddag breekt de bewolking stilaan open en komen er schuchtere opklaringen tevoorschijn.

We krijgen daarna wisselvallig weer voorgeschoteld met vooral langdurige droge perioden, die af en toe onderbroken worden door lokale buien. Aan zee kan een enkele bui steeds gepaard gaan met onweer.

De meestal matige tot vrij krachtige zuidwestenwind blijft ook vandaag nog steeds de hoofdrol opeisen met rukwinden in het binnenland tot 70 km/u en aan zee tot 80 km/u. De maxima zijn ongeveer normaal voor de tijd van het jaar en schommelen tussen 8 en 13 graden.

Morgenavond en morgennacht blijft het meestal zwaarbewolkt tot betrokken met af en toe wat regen. De zuidwestenwind zwakt nog wat verder af, maar blijft toch nog steeds matig met rukwinden tot 60 km/u. De minima schommelen tussen 5 graden in de Ardennen en 7 tot 8 graden elders.

Vooruitzichten:

  • Woensdag bereikt een volgende regenzone ons land, met vooral in het westen een hele plens regen. Meer naar het oosten blijft het waarschijnlijk droger met maar hier en daar een enkele bui. De overgang tussen het erg natte weer in het westen en het iets drogere in het oosten ligt zowat in de buurt van Brussel. Het blijft stevig waaien met rukwinden tot 70 km/u. De maxima handhaven zich in de buurt van 12 graden. Tijdens de daaropvolgende nacht trekt een volgende stormdepressie over het zuiden van Groot-Brittannië, met ook bij ons een toename van de wind. De rukwinden zouden dan tijdelijk opnieuw 100 km/u kunnen bereiken.
  • Donderdag wordt het vrij snel wat rustiger wat de wind betreft, al kunnen de rukwinden toch nog steeds 70 km/u bereiken. Het blijft evenwel erg nat met geregeld perioden met regen. De maxima liggen steeds in de buurt van 12 graden.
  • Ook vrijdag houdt het wisselvallige herfstweer aan. Het wordt dan wisselend bewolkt met geregeld enkele fikse buien en kans op onweer. De wind lijkt wel wat in kracht af te nemen. Het wordt wat frisser met maxima rond 10 of 11 graden.
  • www.meteoservices.be