ROME -- De voormalige koning van Afghanistan heeft vandaag in zijn woonplaats Rome een delegatie van het Amerikaanse Congres ontvangen. Mohammad Zahir Shah zei achter de Verenigde Staten te staan in de strijd tegen het terrorisme en het Talibanregime in Afghanistan.

De Amerikaanse delegatieleider Curt Weldon noemde de ex-koning een belangrijke figuur die de oppositie tegen de Taliban op één lijn kan krijgen. ,,Heel Amerika verwacht van de koning dat hij een sleutelrol speelt en helpt degenen die tegen de Taliban en tegen de aanwezigheid van Osama bin Laden in Afghanistan zijn te verenigen'', zei Weldon.

De 86-jarige Zahir sprak tegenover de Amerikanen de wens uit dat Afghanistan weer democratisch wordt. Zahir introduceerde voor zijn afzetting in 1973 een constitutionele monarchie in Afghanistan. Volgens Weldon wil de koning dat de Verenigde Naties een rol spelen in het conflict, maar hij zou in het geval van onenigheid binnen de VN ook kunnen leven met een ,,bevrijding'' van Afghanistan door de Verenigde Staten.

De koning voorziet dat de overgang naar een democratie in Afghanistan twee jaar zal duren en dat buitenlandse troepen niet lang aanwezig zullen hoeven te blijven.

De Amerikaanse delegatie sprak gisteren al met leden van Afghaanse oppositiefacties. Zij zijn in Rome om een strategie uit te stippelen voor een gezamenlijke strijd tegen de Talibanmilitie en om samen met de ex-koning een regering op te zetten die ook acceptabel is voor de Taliban.

De Amerikaanse Congresleden hebben de oppositie hulp voor hun land beloofd als ze de Taliban afzetten en helpen Bin Laden onschadelijk te maken. De oppositie heeft de VS gevraagd om Pakistan onder druk te zetten te stoppen met het steunen van de Taliban.


Omar
Talibanleider mullah Mohammed Omar zei zaterdag dat de ex-koning wegens zijn zwakke gezondheid niet eens in staat is om terug te keren naar Afghanistan. Maar de Afghaanse oppositieleden in Rome zijn ervan overtuigd dat hij een grote rol kan spelen. ,,De koning is een symbool en een politieke speler. Hij staat in hoog aanzien'', zei delegatieleider Zia Massood van de oppositie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig