PARIJS - De Belgische aflossingsploeg 4x100 m bij de vrouwen, met Katleen De Caluwe, Audrey Rochtus, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert (in die volgorde), is zesde geëindigd in de finale op het WK Atletiek in Parijs. De Belgische mannenploeg geraakte niet door de reeksen.
De finale werd gewonnen door Frankrijk in 41.78, een beste wereldjaarprestatie. De Verenigde Staten (41.83) werden pas tweede. Rusland (42.66) moest vrede nemen met het brons.

Beste seizoenstijd

Vrijdagavond wisten de Belgische vrouwen zich te plaatsen voor de finale. Het Belgische viertal liep naar een tweede plaats in 43.36 in de tweede van drie reeksen. Oekraïne won de reeks in 43.26. De eerste twee van elke reeks en de twee beste verliezers lopen zondag de finale.

Het Belgische team liep ook een beste seizoentijd. Die stond voor dit WK op 43.47. Met 43.36 liepen ze wel de traagste tijd van alle finalisten.

Door zich te plaatsen voor de WK-finale voldeed de aflossingsploeg ook aan de norm voor uitsturing naar de Olympische Spelen in Athene volgend jaar.

Belgische mannen ondanks nieuw record niet door reeksen

De Belgische aflossingsploeg op de 4x100 voor mannen heeft zaterdag tijdens de reeksen op de wereldkampioenschappen atletiek in Parijs een nieuw Belgisch record neergezet. Nathan Bongelo, Anthony Ferro, Kristof Beyens en Xavier Debaerdemaker liepen in de tweede serie 39.05, goed voor een vierde plaats achter Brazilië, Nigeria en Japan.

Ondanks hun record kwalificeerden de Belgen zich niet voor de halve finales. De eerste drie van elke reeks (4 reeksen) en de vier beste verliezende tijden mochten door. België viel net buiten die grens met de 17e tijd.

Met 39.05 deed het viertal zaterdag 17 honderdsten beter dan de tijd (39.22) van Bongelo, Ferro, Kevin Rans en Erik Wymeersch op 11 augustus 2001 op het WK in Edmonton.