JOHANNESBURG - De Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder Govan Mbeki is vanmorgen op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was de vader van president Thabo Mbeki.
In 1963 werd Mbeki samen met Nelson Mandela tot levenslang veroordeeld wegens zijn activiteiten tegen de apartheid. In 1987 kwam hij vrij, drie jaar eerder dan Mandela.

Al in 1935 sloot Mbeki zich bij het ANC aan. Nog voor de apartheid in 1948 officieel werd ingevoerd, verloor Mbeki omwille van zijn activiteiten tegen het racistische regeringsbeleid, twee keer zijn baan, als leraar en als journalist.

Nadat de politie in 1960 in Sharpville een bloedbad had aangericht onder zwarten die demonstreerden voor afschaffing van de persoonsbewijzen, zat hij voor het eerst vijf maanden gevangen. In 1961 sloot hij zich aan bij de communistische partij, maar hij bleef ook lid van het ANC.

Robbeneiland

Op Robbeneiland, waar hij samen met Mandela gevangen zat, voltooide Mbeki een studie economie. Bij zijn vrijlating in 1987 zei hij geen spijt te hebben van de offers die hij had gebracht voor de strijd tegen de apartheid.

Na de eerste democratische verkiezingen van 1994, die het ANC aan de macht brachten, werd Mbeki vice-voorzitter van de Senaat. Later nam hij zitting in de Nationale Raad van Provinciën. In maart 1999 trok hij zich terug uit de politiek.