BRUSSEL - De uitspraak in Frankrijk over de voormalige Swissair-dochter Air Littoral bevestigt dat de juridische stappen van de Belgische staat tegen de Zwitsers de juiste zijn. Dat heeft minister van Overheidsbedrijven Rik Daems vandaag gezegd op de VRT-radio.
Swissair Group werd gisteren door de handelsrechtbank van Montpellier veroordeeld tot de betaling van een schadevergoeding van 15,2 miljoen euro aan Air Littoral voor het niet nakomen van gemaakte financiële afspraken.

Volgens Daems is de kwestie Air Littoral te vergelijken met die van Sabena en kan ook hier ,,wel enige schadevergoeding aan de orde zijn''. ,,Er waren contractuele verbintenissen aangegaan van Swissair naar Sabena toe. Enerzijds voor het louter inbrengen van kapitaal, anderzijds voor het overnemen van bijvoorbeeld een aantal engagementen die te maken hadden met die fameuze Airbusaankoop van 1997'', legt Daems de gelijkenis uit.

Een definitieve uitspraak voor de Belgische rechtbank kan nog een tijdje duren, bevestigt Daems. Wel vinden de pleidooien in het najaar plaats. Volgens Daems zijn de rechtzaken belangrijk omdat het je rechten kan doen gelden op wat nu van Swissair overblijft. Als de Zwitsers in vereffening gaan, moet volgens Daems gekeken worden in welke mate opvolger Swiss voor de verantwoordelijkheid kan worden gesteld.