CAIRO -- De voorbarige aankondiging van een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen lijkt tot een diplomatieke rel tussen Egypte en de joodse staat te leiden. De Egyptische president Hosni Mobarak zegt dat de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, hem bewust verkeerd heeft ingelicht.

Mubarak maakte het bestand van vier weken zondag tot veler verrassing bekend na een ontmoeting met Peres. Voor de televisie zei de president vandaag dat de Israëlische bewindsman hem met nadruk heeft gezegd dat diens regering het met twee vertrouwelingen van de Palestijnse president Yasser Arafat eens was geworden over een staakt-het-vuren. Later belde Mubarak met Arafat en deze vertelde hem van niets te weten.

Het was de bedoeling dat na het aflopen van het staakt-het-vuren Israël en de Palestijnen hun onderhandelingen over een vredesregeling zouden hervatten.

Ook de Palestijnen zijn kwaad op Peres. Hij heeft tegen Mubarak iets gezegd ,,waartoe nog helemaal niet was besloten'', zei de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat voor een Arabische televisiezender.