BRUSSEL - Vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, is vandaag tot Belgisch regeringsvertegenwoordiger benoemd binnen de Europese Conventie. Die instelling zal de hervorming van de Europese Unie voorbereiden. Ook Elio Di Rupo en Karel De Gucht zullen deel uitmaken van de Conventie.
België mag naast Jean-Luc Dehaene, die ondervoorzitter van de Conventie wordt, nog drie vertegenwoordigers afvaardigen.

Pas de laatste dagen werd de kandidatuur van Michel officieel. De vorige weken ging men ervan uit dat de PRL en Michel niet in de job geïnteresseerd waren. Nu blijkt dat steeds meer politieke zwaargewichten aan de Conventie deelnemen, veranderde Michel van mening.

Ook de PS en Ecolo eisten een zitje op, terwijl de VLD niet minder dan 3 kandidaten voor maximaal één zitje naar voor schoof. Minister Annemie Neyts, VLD-voorzitter Karel De Gucht en kamerlid Pierre Chevalier waren geïnteresseerd.

Daarmee is het Belgisch team voor de Conventie bijna compleet. Naast de drie die woensdag werden aangeduid, maar waarover kamer en senaat nog officieel moeten stemmen, had België al een vice-voorzitter van de Conventie, Jean-Luc Dehaene. Daarnaast is er Anne Van Lancker (sp.a) die lid van de delegatie van het Europees Parlement is.

Tenslotte is het vrijwel zeker dat België, of liever Vlaanderen, via het Comité van de Regio's een extra-zitje -zij het adviserend- krijgt. Jos Chabert, voorzitter van het Comité der Regio's, zet alle zeilen bij om te worden afgevaardigd, maar hij moet het tegen de Vlaamse minister-president Patrick Dewael (VLD) opnemen.

De eerste vergadering van de Conventie gaat op 28 februari met een eerste plenaire vergadering van start.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in