FRANKFURT - Volgend jaar, misschien al in de eerste helft van 2003, zal de economie weer opleven. Dat zei Wim Duisenberg, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), dit weekend.

Het herstel zal niet uit de VS komen overwaaien, maar afhankelijk zijn van de binnenlandse vraag in Europa, zei de ECB-voorzitter in interviews met het Duitse blad Bild am Sonntag en het Nederlandse tv-programma Buitenhof . De koopkracht van de consumenten zal stijgen. De ECB-topman roept de consumenten en ondernemingen op méér geld uit te geven. Dit is noodzakelijk om de economie een duw in de rug te geven. ,,Als u een auto wilt kopen, moet u dat doen als u er het geld voor heeft'', aldus de Nederlander. Ondernemingen moeten volgens de ECB-voozitter noodzakelijke investeringen niet ,,tot in de eeuwigheid'' uitstellen. Er komt volgens hem een moment waarop investeren de enige optie is.

Volgens Duisenberg zal de economie volgend jaar weer enigszins opleven, misschien al wel in de loop van de eerste zes maanden. Onlangs verlaagde de ECB zijn groeiverwachtingen voor de twaalf landen in de eurozone. De voorspelling voor de toename van de economie in 2003 is teruggebracht van 2,1 tot 3,1 procent naar 1,1 tot 2,1 procent.

Duisenberg sluit verder niet uit dat de ECB haar rentetarieven weer verandert. Dat hangt volgens de president af van de inflatie. Begin december verlaagde de ECB het belangrijkste tarief in de eurolanden, de herfinancieringsrente, van 3,25 procent naar 2,75 procent. Dit is het laagste niveau in ruim drie jaar.

De bankpresident pleitte bovendien voor een matige loonontwikkeling in de lidstaten van de Europese Unie om de inflatie binnen de perken te houden. Ook spoorde hij Duitsland aan om de arbeidsmarkt flexibeler te maken.


,,Oorlog is slecht nieuws''
Duisenberg zei in het programma Buitenhof dat de dreiging van een oorlog tegen Irak ,,slecht nieuws'' is voor de economie. ,,Het maakt de mensen onzeker en voorzichtiger''. Als het tot een oorlog komt, zou dat natuurlijk een slechte zaak zijn voor de hele wereldeconomie, zei hij. Die boodschap heeft hij ook overgemaakt aan Alan Greenspan, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. ,,Hij was het met me eens''. Maar de Centrale Banken hebben natuurlijk niet zo'n grote invloed dat ze een aanval kunnen afwenden, gaf hij toe.

Nu al merkt de consument dat de prijs van de olie de hoogte in gaat. De olieprijs op de termijnmarkt in New York heeft onlangs nieuwe recordhoogtes van de afgelopen twee jaar gebroken. Dit komt ook door de staking van de werknemers van het Venezolaanse staatsoliebedrijf Petroleos de Venezuela.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in