KATHMANDU - De Nepalese hoofdstad Kathmandu lag zondag lam door een nieuwe staking van twee dagen waartoe was opgeroepen door de maoïstische guerrilla om te protesteren tegen de ontbinding van de regering door de koning. In het westen van de Himalayastaat zijn volgens de Nepalese radio ten minste vijf burgers omgebracht. Vermoed wordt dat de daders maoïsten zijn.

De staking valt samen met de 58ste verjaardag van de vroegere koning Birenda, die vorig jaar tijdens een bloedbad in zijn paleis is omgebracht. Die verjaardag is een officiële feestdag in Nepal, maar de meeste mensen bleven thuis uit angst voor represailles van de maoïsten. De staking is een protest tegen het feit dat koning Gynanendra, broer van Birenda, premier Sher Bahadur Deuba de laan heeft uitgestuurd en heeft vervangen door een koningsgezinde figuur die geen meerderheid in het parlement heeft. De nieuwe regeringsleider Lokendra Bahadur Chand blijft op post tot de nieuwe parlementsverkiezingen. Zij waren voor vorige maand voorzien maar zijn door de koning voor onbepaalde tijd opgeschort.

De maoïsten willen de monarchie omverwerpen. Zij roepen geregeld op tot stakingen die scholen, het verkeer, de handel en het overgrote deel van de economie lamleggen. De rebellen willen daarmee hun macht aantonen.

De guerrilla stak de kop op in 1996 en kostte volgens het regeringsleger al aan bijna 7.800 mensen het leven.


Vijf gedood
In het westen van het land zijn ten minste vijf burgers omgebracht, aldus de Nepalese radio. Zaterdagnacht werden vier leden van een gezin gedood toen in hun woning te Satbaria op 325 km van de hoofdstad een bom ontplofte. Niemand eiste de verantwoordelijkheid op, maar de politie vermoedt dat de maoïstische guerrilla het springtuig heeft aangebracht.

In een ander district kwam een veertienjarige jongen om toen rebellen het vuur openden op patrouillerend veiligheidspersoneel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in