SEOEL - De Zwitser Joseph Blatter (66) werd vandaag met een grote meerderheid herverkozen in de eerste ronde van de verkiezing van een nieuwe voorzitter voor de Wereldvoetbalbond (Fifa), op het 53ste Fifa-congres in Seoel. De uittredende Fifa-voorzitter, sinds 1998 aan het bewind, haalde het met 139 stemmen tegen 56 van zijn enige concurrent, de 55-jarige Kameroener Issa Hayatou, de voorzitter van de Afrikaanse Voetbalfederatie (CAF).
Bij de eerste ronde was een meerderheid van twee derden van de uitgebrachte stemmen nodig.

Zijn herverkiezing ziet Blatter als een kroon op zijn 27-jarige loopbaan binnen de Fifa. Bij de Fifa waart nog steeds de geest rond van Joao Havelange, de Brazilaan die decennia lang de organisatie met strakke hand leidde.

Democratie, inspraak, het waren begrippen waar Havelange niet veel van moest hebben. Blatter regelt het ook liever in achterkamertjes. Aan de hand van Havelange trad de Zwitser in 1975 aan als directeur technische ontwikkeling. Zes jaar later werd hij secretaris-generaal.

In de schaduw van Havelange onderscheidde Blatter zich vooral doordat hij vijf talen vloeiend spreekt. De nabijheid van de macht trok de Zwitser aan. Al in de jaren tachtig moet hij zich hebben voorgenomen ooit de plaats van de Braziliaan in te nemen.

Dat ging in 1998 niet zo gemakkelijk. Waar Havelange via een slim verdeel- en heersbeleid altijd eventuele omkopingspraktijen had toegedekt, bleef na de verkiezing van Blatter het gerucht hangen dat hij de stemmen van achttien Afrikaanse bonden had gekocht. Vlak voor het WK in Frankrijk werd hij gekozen tot de nieuwe president. Hij versloeg zijn tegenstrever Lennart Johansson, de Uefa-voorzitter, met 111 tegen 80 stemmen. Volgens Johansson zou Blatter de verkiezing in totaal 910.000 euro hebben gekost.

Blatter is in het Verre Oosten toe aan het zesde wereldkampioenschap onder zijn leiding. Hij speelde een grote rol in de commercialisering van de Fifa. Maar nog steeds wordt hij beschuldigd van corruptie, bedrog en mismanagement. Vandaag kon de Fifa kiezen tussen Blatter en Issa Hayatou uit Kameroen. Opnieuw kwam Blatter als winnaar tevoorschijn.