BRUSSEL - Het Nederlandse bouwconcern Heijmans en de curator van Philip Holzmann hebben in grote lijnen een akkoord bereikt over de overname van onderdelen van de failliete Duitse bouwgroep. Dat laat Heijmans vandaag weten. Met de overname zijn ongeveer 1.000 arbeidsplaatsen gemoeid.
De over te nemen onderdelen zullen worden ondergebracht in een nieuw op te richten onderneming onder de naam Philip Holzmann. Het gaat om vestigingen in West- en Zuid-Duitsland die gespecialiseerd zijn in hoogbouw en ingenieurbouw, zoals tunnels, bruggen en viaducten.

Heijmans hoopt dat de nieuwe onderneming in 2003 een omzet zal draaien van 325 miljoen euro. Verwacht wordt dat de transactie half juni zal afgerond zijn. Een overnameprijs werd niet meegedeeld.

De raad van bestuur van Philipp Holzmann kondigde eind maart aan de boeken neer te leggen, nadat de banken weigerden om het herstelplan goed te keuren. Bij de bouwgroep werkten ruim 23.000 mensen.

Naast Heijmans is ook de Britse O'Rourke Group geïnteresseerd in onderdelen van Holzmann. O'Rourke wil dochterbedrijf Imbau GmbH overnemen. Daarmee lijken de banen gered voor de helft van de 1.200 werknemers van deze specialist in prefab-constructies.