NEW DELHI/
MOSKOU - Nachtelijke beschietingen langs de grens van India en Pakistan in Kashmir hebben vanmorgen talloze mensen uit hun huizen gejaagd. Sinds beide landen hun troepenmacht in het grensgebied versterken, zijn al zo'n 10.000 mensen op de vlucht geslagen.
Vannacht was urenlang granaatvuur te horen aan beide zijden van de bestandslinie. In het grensgebied staan tienduizenden zwaar bewapende militairen opgesteld.

Oproep

De zeven belangrijkste industrielanden en Rusland, verenigd in de G8, roepen India en Pakistan op tot terughoudendheid. In een op initiatief van Rusland opgestelde verklaring spreken de landen hun zorg uit over de escalerende spanningen en roepen ze beide partijen op een politieke dialoog aan te gaan. De G8 doet een extra beroep op Islamabad om het terrorisme effectiever te lijf te gaan.

Terreuraanslag

De industrielanden veroordeelden de terreuraanslag van half december op het Indiase parlement, waarbij veertien mensen omkwamen. Die vormde de aanleiding voor de jongste crisis in de betrekkingen tussen de twee aartsrivalen. Volgens New Delhi is Pakistan voor de aanslag verantwoordelijk, maar Islamabad ontkent dat.

Gisteren besloten India en Pakistan een deel van elkaars ambassadepersoneel uit te wijzen. De bewegingsvrijheid van de overblijvende diplomaten wordt sterk aan banden gelegd. Zij mogen de hoofdstad niet meer uit. Ook sloten beide landen hun luchtruim voor vliegtuigen uit het buurland.