BRUSSEL - De zware herfststorm heeft in West-Europa een dertigtal doden gemaakt. De zwaarste storm in jaren eiste minstens tien mensenlevens in Duitsland . Volgens weerdeskundigen liep de windsnelheid er in sommige regio's op tot 183 kilometer per uur. Trein-, bus- en luchtverkeer waren er het hele weekend verstoord. Vooral de regio Noordrijn-Westfalen werd zwaar getroffen. Er vielen vijf doden. Ook in Hamburg, Hessen, Schleswig-Holstein en Brandenburg kwamen mensen om bij het noodweer.
In Groot-Brittannië kwamen zondag negen mensen, onder wie drie kinderen, om als gevolg van de stormwind. De materiële schade wordt er geraamd op 50 miljoen pond (80 miljoen euro). Er werden snelheden gemeten van 160 kilometer per uur. Het was de zwaarste storm op het eiland in vijftien jaar tijd. Ook hier werd het verkeer zwaar verstoord.

In Nederland ondervond het treinverkeer vandaag nog veel vertragingen door het noodweer van vandaag. Duizenden mensen strandden er gisteravond op stations nadat het treinverkeer er werd stilgelegd. Velen moesten noodgedwongen de nacht in het station doorbrengen. Drieduizend passagiers hebben vannacht op de luchthaven van Schiphol geslapen. In Nederland vielen vier doden, onder wie twee Belgen in de Oosterschelde.

In Frankrijk werden vier doden gemeld, in Oostenrijk twee en in Zwitserland was er één dodelijk slachtoffer.

Terwijl de storm in de richting van het Oostzeegebied wegtrok vielen in Polen nog twee doden en verscheidene gewonden.