WASHINGTON - De Amerikaanse regering vindt dat Iran tot nog toe ,,onvoldoende'' heeft gereageerd op haar klemmende beroep om geen kernwapens te ontwikkelen en geen terroristen van Al-Qaeda onderdak te bieden. Maar, zei woordvoerder van het Witte Huis Ari Fleischer dinsdag, de regering zal dit ,,via de geëigende kanalen'' aankaarten. ,,De toekomst van Iran zal door het Iraanse volk worden bepaald'', voegde hij eraan toe.
Fleischer smaalde om de Iraanse bewering dat het nucleaire programma uitsluitend zou dienen om energie op te wekken. ,,Het blijft ons zorgen baren dat een land dat zwelgt in gas en olie vreedzame kernenergie zou willen ontwikkelen.'' Bij de oliewinning in Iran wordt volgens Fleischer meer aardgas als overbodig restproduct afgefakkeld dan het land met kernreactoren aan elektriciteit zou opwekken.

Iran vormde dinsdag het belangrijkste gespreksonderwerp tijdens overleg tussen minister van Defensie Donald Rumsfeld, minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en nationaal veiligheidsadviseur Condoleezza Rice. Rumsfeld zei dat Iran ,,onbehulpzaam is met betrekking tot Irak''. Eerder zei hij dat Iran de sjiieten in Irak aanzet tot het vestigen van een theocratie naar Iraans model.

De VS en Iran onderhouden al bijna 25 jaar geen diplomatieke betrekkingen meer. De Amerikaanse regering mijdt contacten met de bovenste lagen van de Iraanse regering om die regering geen schijn van legitimiteit te verlenen. In plaats daarvan wil Washington democratische stromingen binnen de Iraanse bevolking stimuleren, zei Rumsfeld.

Senator Joseph Biden, de belangrijkste Democraat in de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen, heeft het Witte Huis dinsdag gemaand zijn toon over Iran te matigen en eerst de lopende militaire karweien in Afghanistan en Irak te voltooien. ,,Wij moeten niet meer afbijten dan wij op dit moment kunnen kauwen'', zei hij.

Overigens zei Biden ervan overtuigd te zijn dat Iran probeert kernwapens te ontwikkelen, ondanks de ondertekening van het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens en inspecties van het Internationaal Atoomenergieagentschap. ,,Ik vind dat wij moeten samenwerken met het burgerlijke leiderschap (in Iran) dat het tegen het klerikale leiderschap opneemt en het moeten steunen. Maar laten wij voorzichtig zijn met termen als met geweld er op af gaan om 'dat regime' neer te halen of een of andere revolutie te ontketenen.''