MOSKOU - In Rusland is een eerste officieel geval van de dodelijke longziekte sars vastgesteld. Dat heeft het Russische ministerie van Volkgezondheid bekendgemaakt. Ook het Taiwanese ministerie van Gezondheid heeft woensdag verklaard dat er 14 nieuwe gevallen van de dodelijke longziekte sars zijn opgedoken en dat er 5 nieuwe doden zijn gevallen. In China zijn nog vier mensen aan de longziekte bezweken en zijn vier nieuwe besmettingen vastgesteld.
Dat brengt de balans van de epidemie in Taiwan op 610 besmette personen en 81 doden. In China heeft de dodelijke longziekte al 325 leven geëist. Het aantal besmettingen loopt daar op tot 5.323.

De Taiwanese autoriteiten hebben hoge straffen uitgevaardigd voor mensen die anderen aansteken met sars, hun besmetting niet melden of zich niet aan de gezondheidsvoorschriften houden. Wie iemand ziek maakt, riskeert tot drie jaar cel of een boete tot 500.000 Taiwanese dollar (12.000 euro). Taiwanezen die een besmetting niet aangeven, riskeren boetes tot 150.000 Taiwanese dollar (3.600 euro) en wie zich niet aan de gezondheidsvoorschriften houdt, kan rekenen op een boete van 7.500 Taiwanese dollar (182 euro).