BRUSSEL -- De FDF-parlementsleden kunnen de bijzondere wetten op de regionalisering van de gemeente- en provinciewet goedkeuren indien er bijkomende garanties zijn voor de Franstaligen in de Brusselse rand. Dat zei FDF-voorzitter Olivier Maingain vandaag in het RTBf-programma Mise au point .
We moeten voordeel halen uit het zo geroemde goede communautaire klimaat, aldus nog Maingain. Maingain wil dat de subsidies die de Franse gemeenschap toekent aan Franstalige verenigingen in de Brusselse rand niet systematisch zouden worden geblokkeerd door de Vlaamse overheid. De huidige bedragen laten die verenigingen niet toe te overleven en dus kan de Franse gemeenschap haar bijdrage verhogen.

De Franstaligen in de Brusselse rand moeten volgens Maingain op termijn echte ,,burgers van de Franse gemeenschap worden''. PS-voorzitter Elio Di Rupo van zijn kant waarschuwde dat het FDF geen chantage mag plegen die kan leiden tot het failliet van het onderwijs van de Franse gemeenschap.

PRL-voorzitter Daniel Ducarme riep de PSC op om de andere partijen in Wallonië te steunen bij de stemming van de teksten op de herfinanciering van de Franse gemeenschap. PSC-voorzitter Joelle Milquet liet weten dat ze de vraag maandag aan het partijbureau zou voorleggen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig