ANTWERPEN - De zware brand die vanmorgen kort na 5.00 uur uitbrak in de Stadsfeestzaal aan de Antwerpse Meir, is onder controle. Het hele gebouw smeult wel nog na en af en toe is er een kleine heropflakkering.
De brandweer blijft hoe dan ook nablussen. Ze tracht ook te verhinderen dat het vuur uitslaat naar de belendende panden. Uit voorzorg werd een tiental bewoners van de renovatieflats aan de voorzijde van het gebouw, aan de Meir dus, ondergebracht in het Internationaal Zeemanshuis.

Het dak van het gebouw is gedeeltelijk ingestort. Binnenin is de schade niet te overzien. Er vielen evenwel geen gewonden.

Naar de oorzaak van de brand is het nog gissen, maar vorige week donderdag deed zich al een brandje in de feestzaal voor. Toen was dat te wijten aan een kortsluiting in één van de stands van de handelsbeurs, die op dit ogenblik gehouden wordt in de Stadsfeestzaal. Mogelijk is dat ook vanochtend het geval geweest. Het onderzoek zal daarover uitsluitsel moeten brengen.

De Stadsfeestzaal is een soort overdekt binnenplein dat langs drie kanten ingesloten ligt. Vanaf de Meir kom je via een lange gang in de zaal. Die ligt dus helemaal achterin. Daardoor raakte de historische voorgevel uit de negentiende eeuw niet beschadigd.

Het is nog niet duidelijk wat het stadsbestuur aan wil met zijn zaal. Er waren plannen om ze te verkopen aan een consortium dat er een winkelcentrum wil in onderbrengen. Mogelijk komen deze plannen door de brand in een stroomversnelling.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in