SAINT LOUIS -- Een man die ten onrechte voor een serieverkrachter werd aangezien en 17 jaar vastzat, is gisteren vrijgelaten nadat uit een serie DNA-tests zijn onschuld was gebleken. Dat heeft een gerechtelijke bron verklaard.
Lonnie Erby, een Afro-Amerikaan van 49 jaar, werd in 1985 beschuldigd van verkrachting van drie adolescenten. Zijn veronderstelde slachtoffers zeiden hem te herkennen. Erby verzoekt al sinds 1988 om DNA-tests, maar het parket verzette zich daartegen omdat het meende dat het onnodig was de slachtoffers en hun familie lastig te vallen, aangezien de veroordeelde niet in staat was zijn onschuld definitief te bewijzen.

In 1995 nam het ,,Innocence Project'' het dossier ter hand. Het ,,Innocence Project'' is een NGO die werd opgericht door een rechtenacademie in New York en die gespecialiseerd is in het heropenen van dossiers waarin de veroordeelden hun onschuld claimen en waarbij hun onschuld bewezen kan worden door DNA-tests. Maar de staat Missouri, waar Erby gevangen zat, staat pas sinds 2001 het gebruik van DNA-tests voor al afgesloten rechtszaken toe en dat alleen onder bepaalde voorwaarden.

Deze tests hebben uiteindelijk bewezen dat Erby onschuldig was. De rechter van Saint Louis, Jimmie Edwards, die de invrijheidsstelling van Erby gelastte, heeft verklaard ,,diep verslagen'' te zijn over deze gerechtelijke fout.