LEVERKUSEN - Het Duitse chemie- en farmacieconcern Bayer heeft zich vandaag gevoegd bij de reeks bedrijven die de winstprognoses moeten verlagen wegens de verzwakking van de wereldeconomie. Eerder kwamen er al winstwaarschuwingen van de branchegenoten BASF, Merck en Novartis.
Volgens Bayer zal de winst over het tweede kwartaal van dit jaar ruim onder het niveau van dezelfde periode van vorig jaar liggen. Ook het resultaat over het hele jaar zal lager uitvallen. Dat komt behalve door de verslechtering van de economische situatie door productieproblemen met het via biotechnologie gefabriceerde medicament Kogenate.

Bayer dacht aanvankelijk dit jaar een stijging van zowel winst als omzet te kunnen boeken met meer dan 10 procent. In april waren de prognoses al wat getemperd, maar het concern rekende toen nog wel op een hogere winst. Nu verwacht Bayer dat het bedrijfsresultaat exclusief buitengewone posten zal dalen van een record van 3,34 miljard euro in 2000 tot ongeveer 3 miljard euro dit jaar.