KABOEL -- De gezochte terroristenleider Osama bin Laden en Talibanvoorman mollah Omar zijn in hetzelfde gebied. Ze zijn door oppositiestrijders omgeven. Dat meent minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah van de Noordelijke Alliantie.
,,Mijn informatie is dat zij samen zijn'', aldus de bewindsman. De twee zouden in (de buurt van) Kandahar zijn.

Abdullah Abdullah maakte vandaag tijdens een persconferentie duidelijk dat de Alliantie geen troepen naar Kandahar zal sturen. Bij dit laatste Talibanbolwerk zijn intussen honderden Amerikaanse soldaten aangekomen. De Alliantie zal wel enkele commandanten sturen om de Amerikanen te helpen en ,,invloedrijke mensen uit de regio'' om de plaatselijke bevolking te helpen in opstand te komen tegen de Taliban.

De minister zei dat de Taliban nog altijd de luchthaven van Kandahar in handen hebben. Om welke van de twee vlieghavens van Kandahar het gaat, zei hij niet.

Rond Kandahar zijn etnische Pathanen in opstand gekomen tegen de Taliban. Pathanen vormen de grootste bevolkingsgroep van Afghanistan. Ze wonen voor een belangrijk deel in het zuidoosten en ze vormden ook de machtsbasis van de Taliban. De Alliantie bestaat vooral uit etnische Oezbeken, Tadzjieken en Hazaren.

Abdullah zei ook dat zijn strijdkrachten sinds maandagmorgen de noordelijke stad Kunduz controleren. ,,De stad is helemaal uitgekuist'', zei hij. Zowat tien kilometer ten westen van de stad zijn wel nog enkele verzetshaarden.

Volgens het onafhankelijke Russische persbureau Interfax waren er nog straatgevechten in Kunduz. Strijders van de Noordelijke Alliantie kamden de straten uit naar Taliban-lieden die zich verschuilden. Bij de verovering van Kunduz zijn volgens Interfax zowat 10.000 soldaten ingezet.