BRUSSEL - Het waterzuiveringsbedrijf Aquafin slaat alarm omdat het de bouw van 20 projecten niet tijdig kan afwerken door administratieve problemen bij het verwerven van de vergunning. Het gaat om vijf grote stations en 15 kleinere, die samen het afvalwater van meer dan 250.000 mensen moeten verwerken. Het bericht staat vandaag in De Financieel-Economische Tijd .
De Europese richtlijn voor stedelijk afvalwater gebiedt dat alle lidstaten voor 2005 hun waterzuivering in orde hebben. Maar de 20 projecten, die samen een uitvoeringswaarde van 55 miljoen euro hebben, kunnen nooit voor 2005 klaar zijn, als de dossiers al in orde komen, zegt commercieel directeur Boudewijn van de Steene van Aquafin.

De problemen met stations in onder meer Tervuren, Heusden-Zolder en Grimbergen hebben hoofdzakelijk te maken met de steeds moeilijker wordende vergunningsprocedure. Soms heeft Aquafin ook moeite om grond te verwerven.

Sommige gemeenten moeten een bijzonder plan van aanleg opstellen om de locatie van de stations stedenbouwkundig de juiste bestemming te geven. Op andere plaatsen procederen omwonenden tegen de bouw van een zuiveringsinstallatie.