KIGALI - Zittend president Paul Kagame heeft de presidentsverkiezingen in Rwanda gewonden. Volgens de voorlopige uitslagen kreeg hij meer dan 94 procent van de stemmen achter zijn naam. Kagame's belangrijkste opponent heeft aangekondigd dat hij naar het Hooggerechtshof stapt om het verkiezingsresultaat te betwisten.
In een voetbalstadion in de hoofdstad Kigali vierden duizenden aanhangers Kagame's overwinning. In een toespraak tot zijn aanhangers zei Kagame dat zijn overwinning de buitenwereld laat zien dat Rwanda zich op de goede weg bevindt.

Naar schatting 80 procent van de 3,9 miljoen geregistreerde kiezers bracht gisteren zijn stem uit. Het stemmen verliep vlot en vreedzaam, al klaagden aanhangers van de oppositie over intimidatie. Waarnemers bevestigden de klachten.

De belangrijkste kandidaat van de oppositie, de Hutu Faustin Twagiramungu, stopte een paar dagen voor de verkiezingen met campagnevoeren. De autoriteiten zouden zijn aanhang geïntimideerd hebben en hem verdacht hebben proberen te maken met de beschuldiging dat hij de etnische spanningen opvoerde om stemmen van Kagame, een Tutsi, weg te trekken. Twagiramungu staat op 3,5 procent van de stemmen. De derde kandidaat, Jean-Nepomuscene Nayinzira, op 1,19 procent.

Bij het uitbrengen van zijn stem sprak Twagiramungu, een politiek gematigde Hutu die zelf maar net aan de genocide van 1994 ontsnapte, verzoenende taal. Hij noemde de verkiezingen ,,een zeer positieve ontwikkeling en de basis voor het consolideren van het democratische proces in Rwanda.''

Kagame was van meet af aan de grote favoriet. Hij voerde de Tutsi-rebellen aan die in 1994 het extremistische Hutu-bewind omverwierpen en een einde maakten aan de volkenmoord onder Tutsi's en politiek gematigde Hutu's.