VLADIKAVKAZ - Bij een bomaanslag op een markt in Goedermes, de op een na grootste stad van Tsjetsjenië, zijn zaterdag drie doden en zeker elf gewonden gevallen. Twee van de doden waren volgens de Russische politie de daders van de aanslag. Het derde slachtoffer was een 11-jarige jongen, wiens moeder gewond raakte.

Doelwit van de aanslag was waarschijnlijk een vlakbij de markt gelegen onderkomen van een Russische politie-eenheid. Dat zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. In Goedermes is de pro-Russische Tsjetsjeense regering gevestigd.

Markten als doelwit

De markten in en rond Tsjetsjenië worden de afgelopen tijd vaker getroffen door explosies. De Russische autoriteiten stellen Tsjetsjeense rebellen telkens verantwoordelijk voor de explosies. Zondag controleerde de politie de papieren van vrijwel alle inwoners van Goedermes. Zeker tien personen zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag.

Het Russische leger voerde zondag beschietingen uit op vermoedelijke bases van de rebellen in de bergen in het zuiden en oosten van Tsjetsjenië. De rebellen voerden in een etmaal tijd twintig aanvallen uit, die aan zeker tien Russische soldaten het leven kostten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in