BERLIJN -- De Israëlische premier Ehud Barak wil dat Europese regeringen hun invloed aanwenden om de Palestijnse leider Yasser Arafat te sporen een eind te maken aan het oplopende geweld. In een vraaggesprek met het Duitse tijdschrift Stern doet Barak met name een beroep op bondskanselier Gerhard Schröder, die zaterdag aan een rondreis door het Midden-Oosten begint. Duitsland is de grootste donateur van de Palestijnen.
,,Het lijkt alsof Arafat -- althans op dit moment -- niet bereid is tot vrede'', zo haalt Stern de woorden van Barak aan. Duitsland en andere Europese regeringen moeten Arafat aanmanen ,,een einde te maken aan het geweld en naar de onderhandelingstafel terug te keren''.

Barak zegt in Stern dat zijn regering de Palestijnen niet in de hoek zal drukken. ,,Daarom zullen wij hun geen medische hulp onthouden of de telefoonverbindingen afsnijden of iets dergelijks, ook al zijn ze van ons afhankelijk.'' Volgens Barak moet Israël zichzelf als ,,voorpost van de democratische wereld in deze regio'' beschermen.