LONDEN - Toen een Britse mijnenveger gisteren een 220 kilo zwaar springtuig onschadelijk maakte in de territoriale wateren van Gibraltar, is het even tot een incident gekomen met een Spaans oorlogsschip. Dat meldt de Britse krant The Daily Telegraph .
Toen een Spaanse patrouilleboot zich binnen de veiligheidsperimeter van de mijnenveger waagde, benaderde een Britse patrouilleboot het Spaanse schip met het beleefde verzoek afstand te houden. De Spaanse kapitein weigerde al even hoffelijk op dat verzoek in te gaan, omdat hij vond dat de Britten niets in Spaanse wateren verloren hadden.

Terwijl de mijn naar boven werd gehaald bleef het Spaanse schip waar het was, zonder tussenbeide te komen. Een de klus geklaard, wendden de Britten de steven richting Gibraltar. ,,Het was nu niet meteen de armada'', zei een Britse woordvoerder na het incident. ,,Iedereen was beleefd, maar resoluut''.

Het incident wordt door de Telegraph uitgelegd als een Spaanse poging om de druk te verhogen voor de ontmoeting vandaag tussen de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw en Peter Caruna, de eerste minister van Gibraltar. Die is niet blij met plannen van Groot-Brittannië om het gezag over Gibraltar te delen met Madrid.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig