KABUL - VN-secretaris-generaal Kofi Annan is vanmorgen aangekomen in de Afghaanse hoofdstad Kabul voor een historisch bezoek. Annan komt zich op de hoogte stellen van de internationale inspanningen voor de heropbouw van Afghanistan na twee decennia van oorlog.
Annan is de eerste VN-secretaris-generaal die Afghanistan bezoekt sinds 1959. Zijn aanwezigheid moet de vastbeslotenheid van de internationale gemeenschap onderstrepen om Afghanistan te helpen bij de wederopbouw.

Bij zijn bezoek aan een meisjesschool in Kabul, die pas is geopend, zei Annan te hopen op een betere toekomst, met geschoolde mensen. Onderwijs was onder het Talibanregime verboden voor meisjes, maar ook veel jongens gingen niet meer naar school. Annan noemde het onderwijs voor meisjes erg belangrijk.

Hij riep de meisjes en vrouwen, in leeftijd variërend van 12 tot 22 jaar, op goed naar de leerkrachten te luisteren. De leerlingen, niet gekleed in de allesbedekkende burqa's, zongen voor de VN-topman in verschillende Afghaanse dialecten maar ook in het Engels. Een leraar chemie ontving van Annan een VN-medaille.

Gevechten
De aankomst van Annan viel samen met berichten over gevechten tussen gewapende partijen en Amerikaanse ,,special forces'' in het zuiden van het land. Daarbij zouden twaalf Afghaanse strijders zijn gesneuveld en 27 door de Amerikanen zijn gevangen genomen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig