WASHINGTON - De meeste Amerikanen zijn voorstander van een militaire actie tegen terroristen en landen die hen steunen. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van het weekblad Newsweek .
Uit de peiling die donderdag en vrijdag werd gehouden onder 1.005 volwassenen en die een foutenmarge heeft van 3 procent blijkt dat een meerderheid van de Amerikanen nog steeds voorstander is van een militaire actie tegen personen die verdacht worden van de aanslag van 11 september.

Van de ondervraagden is 60 procent bereid ook lang te wachten voordat een effectieve militaire actie mogelijk is. Inlichtingenoperaties tegen terroristen, het bevriezen van hun tegoeden en het berechten van daders is volgens een meerderheid effectiever dan het doden van terroristenleiders of het bombarderen van hun bases.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de Amerikaanse president George W. Bush de steun geniet van 90 procent van de Amerikanen. Dat is hoogste peil dat een Amerikaanse president ooit haalde. Het vorige record stond op naam van de oude George Bush, in 1991, net na de Golfoorlog.


'VN moet rol spelen bij coalitievorming'
Uit een peiling in opdracht van het persbureau Associated Press blijkt dat 90 procent van de Amerikanen wil dat de Verenigde Naties een belangrijke rol spelen bij het vormen van een internationale coalitie tegen terreur. Momenteel is 64 procent van de Amerikanen van mening dat de VN het goed doen, maar 24 procent vindt dat niet. De populariteit van de VN is daarmee tien punten gestegen in vergelijking met eerder dit jaar en bijna verdubbeld in vergelijking met midden jaren '90.