JERUZALEM - Een ontmoeting tussen de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres en de Palestijnse leider Yasser Arafat is voorlopig van de baan, nadat een Israëlische vrouw vanmorgen op de Westelijke Jordaanoever door Palestijnen werd doodgeschoten. De Israëlische premier Ariel Sharon liet gisterenavond nochtans zijn bezwaren tegen een ontmoeting varen.
Premier Sharon stemde gisterenavond in met een topontmoeting tussen Peres en Arafat. Amerikaanse druk en een dreigende regeringscrisis deden hem afzien van zijn oorspronkelijk veto.

Voorwaarde was dat de Palestijnen zich 48 uur zouden onthouden van geweld. Op de Westelijke Jordaanoever kwam vanmorgen echter een 24-jarige Israëlische vrouw om het leven gekomen nadat ze geraakt werd door schoten vanuit een voorbijrijdende auto. De Palestijnse radicale islamitische beweging Jihad heeft de aanslag opgeëist. De Palestijnse radicale beweging zegt niet bezorgd te zijn over het zogenaamde staakt-het-vuren dat vorig week door de Palestijnse leider Arafat werd ingeroepen.

Gisteren had Sharon een onderhoud tussen Peres en Arafat verboden. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, drong er in een telefoongesprek bij de regering-Sharon op aan het gesprek met Arafat niet langer uit te stellen. Tegen Peres zei Powell dat een ontmoeting van hem met Arafat ,,dringend nodig'' is en dat hij zijn pogingen moet voortzetten om een bestand tussen Israël en de Palestijnen te krijgen.

De VS doen er alles aan de Arabische landen niet voor het hoofd te stoten. Washington wil zoveel mogelijk landen in het Midden-Oosten in de coalitie tegen terrorisme betrekken voordat er een aanval wordt gedaan op Afghanistan. Volgens Israëlische kranten begint Washington zijn geduld met Sharon te verliezen.

Sharon moet laveren tussen rechts en links in zijn regeringscoalitie. Een andere coalitiegenoot, de ultra-orthodoxe Shas-partij, heeft gedreigd met opstappen als de ontmoeting wel doorgang vind. Sharon reageerde op dat dreigement met het afgelasten van de afspraak.

Ook Sharons voorganger en politieke rivaal Benjamin Netanyahu sprak zich uit tegen het treffen. ,,Wij hebben steeds verzekerd dat wij niet onder vuur onderhandelen. Een ontmoeting nu zou het geven van het verkeerde signaal betekenen, namelijk dat het schieten en doden kan doorgaan.''