GAZA -- Een Palestijn is vandaag omgekomen bij een vuurgevecht tussen Israëlische soldaten en gewapende Palestijnen in het zuiden van de Gazastrook, bij de grens met Egypte, zo werd vernomen in ziekenhuiskringen.

Het slachtoffer is de 20-jarige doofstomme Chadi Siyam. De jongen kreeg een kogel in de borst en overleed in het ziekenhuis. Bij de beschietingen raakten nog twee Palestijnen gewond, onder wie een 11-jarige jongen.

Hiermee komt het dodental in de jongste Intifada op 564. De meerderheid daarvan zijn Palestijnen (462), naast 86 Israëli en 13 Arabische Israëliërs, twee Roemenen en een Duitser.

Chadi Siyam is de eerste Palestijnse dode nadat eerste minister Ariel Sharon dinsdag opriep tot een staakt-het-vuren en zijn leger opriep minder snel met scherp te schieten.

Volgens ooggetuigen ontstond het vuurgevecht toen twee Israëlische tanks en een bulldozer het vluchtelingenkamp Rafah wilden binnendringen. In de afgelopen maanden heeft het leger dat een paar maal gedaan om huizen en andere gebouwen te vernietigen.

Volgens het leger schoten Palestijnen daaruit op Israëlische doelen.