WASHINGTON -- De Democraten hebben voor de eerste maal sinds 1994 opnieuw de meerderheid in de Amerikaanse Senaat. Dit is het gevolg van de beslissing van de Republikeinse senator James Jeffords vandaag vanuit zijn thuisbasis Vermont om uit de Republikeinse Partij te stappen en als onafhankelijke te gaan zetelen.
De Republikeinen bezaten net als de Democraten 50 zetels, maar konden nog rekenen op het veto van vice-president Dick Cheney. Met het vertrek van Jeffords vallen ze echter terug op 49 zetels.

Het verlies van de meerderheid in de Senaat is een tegenvaller voor president George W. Bush en dreigt het regeren veel moeilijker te maken. Zijn voorstellen, zoals de omstreden energiepolitiek, worden mogelijk geblokkeerd. Bovendien is Bush voor belangrijke beslissingen als de aanstelling van rechters en hoge overheidsbeambten zoals ministers en ambassadeurs afhankelijk van de goedkeuring door de Senaat.

De liberaal Jeffords had in het verleden wel vaker met de Democraten gestemd. Maar sinds het aantreden van president Bush kon hij het alsmaar minder vinden met de conservatieve koers van de Republikeinen zodat hij besliste uit de partij te stappen.

De Republikeinen betreuren de beslissing van Jeffords.

Partijstrateeg Scott Reed sprak van ,,politieke aardbeving''.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in