HOUSTON - De baas van het failliete Amerikaanse energiebedrijf Enron, Kenneth Lay, is afgetreden. Hij blijft zetelen in de raad van bestuur maar behoort niet langer tot het bedrijf. Dat blijkt uit een persbericht van het bedrijf.
Lay wil naar eigen zeggen de weg voor de toekomst van Enron vrijmaken. De raad van bestuur moet nu een crisismanager als baas kiezen. Die zal zich bezighouden met de herstructurering van het bedrijf uit Houston, Texas.

Het faillissement van Enron, het grootste uit de Amerikaanse geschiedenis, heeft heel wat investeerders geruïneerd, onder wie vele werknemers die hun pensioenfonds hadden omgezet in aandelen. Ook de autoriteiten kwamen in de verlegenheid, niet in het minst omdat Kenneth Lay goed bevriend is met de Amerikaanse president George W. Bush.

Het auditbureau Arthur Andersen, dat de boekhouding van Enron had goedgekeurd, raakte in nauwe schoentjes toen bleek dat een hooggeplaatste medewerker, David Duncan, bewust een aantal bezwarende documenten had laten verdwijnen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig