WENEN - De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft de Oostenrijkse regering er van beschuldigd de mensenrechten van asielzoekers te schenden door hen niet voldoende faciliteiten te bieden.
Directe aanleiding tot de beschuldiging vormde de weigering, dinsdag, om meer dan vijftig asielzoekers uit Afrika en Oost-Europa toe te laten tot een vluchtelingenkamp in Traiskirchen, zo'n 30 kilometer ten zuiden van Wenen. Een kerkelijke organisatie en het Rode Kruis zorgden voor noodopvang van de asielzoekers, zei Karola Paul, vertegenwoordigster van de UNHCR in Oostenrijk.

Volgens Paul komt het geregeld voor dat asielzoekers in Oostenrijk geen huisvesting, medische zorg en eten krijgen.

,,Anders dan in andere Europese landen is het in Oostenrijk niet vanzelfsprekend dat er voor asielzoekers wordt gezorgd'', aldus Paul, die zegt dat het aan de politieke wil ontbreekt om hier iets aan te doen.

De burgemeester van Traiskirchen riep de regering afgelopen herfst op de omstandigheden in het naar zijn zeggen hopeloos overbevolkte kamp te verbeteren.

De directeur van de Oostenrijkse IND, Wolf Szymansky, zei dat de asielzoekers gisteravond in het kamp waren toegelaten, toen er weer plaats was.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig