KOUROU - Op de basis Kourou in Frans-Guyana is vannacht de eerste Ariane-raket van het jaar 2002 gelanceerd. Ze was live te volgen op het Internet. ,,Passagier'' van de 146ste Ariane-vlucht was een Indiase telecomsatelliet.
Vannacht 00u46 Belgische tijd steeg van platform ELA-2 een Ariane42L op, dat is een model van Ariane-4 dat over twee stuwraketten op vloeibare brandstof beschikt, en dat voor de dertiende keer door de Europese lanceerfirma Arianespace werd ingezet. Het betrof meteen de 108ste start van een Ariane-4 die wellicht volgend jaar buiten dienst is.

In de nok van de 56 meter hoge drietrapsraket stak de Insat-3C telecomsatelliet van het Indiase ruimtevaartbureau ISRO. Het was de achtste keer dat een Ariane met een kunstmaan uit het Aziatische land startte.

Oorspronkelijk was de Insat-3C voor een Ariane-5 in september 2001 voorzien. Doch na de gedeeltelijk mislukte lancering van de Ariane-510 op vrijdag 13 juli, bleef de Europese superraket sindsdien aan de grond. Arianespace verschoof voor de Ariane-5 ,,geboekte'' kunstmanen naar de minder krachtige Ariane-4.

De ISRO heeft de 2,7 ton wegende satelliet zelf geassembleerd en geïntegreerd. Zij beschikt over 30 transponders in de C-band, twee in de S-band en één transponder voor mobiele communicatie. Haar definitieve positie is een geostationaire baan op 74 graden oosterlengte, boven de Indische Oceaan. Zij dient minstens vijftien jaar te opereren.

Zowat 21 minuten na lift-off kwam de satelliet vrij uit de neuskegel van de eerste Ariane van 2002. Arianespace gewaagde tijdens de rechtstreeks tv- uitzending van een succes. In het vluchtleidingscentrum barstte in ieder geval applaus los.

De raket had gisteravond om 23.53 uur Belgische tijd moeten vertrekken. Maar elf seconden voor de start bliezen de computers de lancering af. Na een ,,rood'' over de hele lijn, bleek er uiteindelijk een probleem te zijn met twee computers in het vluchtleidingscentrum die het aftellen controleren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig