WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Defensie staakt voorlopig het overplaatsen van gevangen Taliban- en Al-Qaeda-strijders vanuit Afghanistan naar de marinebasis in Guantanamo. John Walker Lindh, de jonge Amerikaan die in Afghanistan meevocht aan de kant van de Taliban, is gisteravond gearriveerd in een gevangenis in Alexandria in de Amerikaanse staat Virginia. Lindh wordt onder meer beschuldigd van samenzwering met de bedoeling landgenoten te doden.
De Amerikaanse autoriteiten zijn begonnen met het ondervragen van de Taliban- en Al Qaeda-gevangenen die worden vastgehouden op de marinebasis Guantanamo op Cuba. Zegslieden omschreven de gesprekken als ,,interviews'' in plaats van ,,ondervragingen''. Bij die gesprekken is geen advocaat aanwezig.

In 'Camp X-Ray' worden momenteel 158 gevangenen vastgehouden. De aanvoer van nieuwe gedetineerden uit Afghanistan is tijdelijk opgeschort zodat de faciliteiten in het kamp kunnen worden uitgebreid. Zegslieden in Guantanamo zeiden dat er daarbij rekening gehouden wordt met enkele van de aanbevelingen die een delegatie van het Internationale Rode Kruis heeft gedaan.

De Amerikaanse legerleiding wil niet overgaan tot het plaatsen van meerdere verdachten in dezelfde ruimte. De Amerikanen zeggen bang te zijn dat de gevangenen dan eerder voor problemen zouden kunnen zorgen.

Witte Huiswoordvoerder Ari Fleischer herhaalde gisteren dat de strijders die gevangen zitten in Guantanamo beschouwd moeten worden als ,,mannen die zijn opgeleid om te doden, om zelfmoord te plegen als zij daarbij anderen kunnen meenemen en bereid zijn dat ook te doen''.


"Amerikaanse Taliban" aangekomen in Verenigde Staten
ap
John Walker Lindh, bijgenaamd de "American Taliban", is gisteravond in de Verenigde Staten aangekomen op de internationale luchthaven van Dulles nabij Washington, zo was te zien op CNN. Walker vocht aan de zijde van de Taliban tegen zijn vaderland tijdens de recentste oorlog in Afghanistan.

Het militaire transportvliegtuig met Walker aan boord landde kort na zonsondergang. De gevangene werd per helikopter naar zijn cel overgebracht. Later vandaag moet hij verschijnen voor een federale rechtbank in Alexandria (Virginia). Lindh wordt onder meer beschuldigd van samenzwering met de bedoeling landgenoten te doden. Wanneer hij schuldig wordt bevonden aan de aanklachten van terrorisme en hoogverraad riskeert hij levenslange opsluiting.

Dezelfde rechtbank behandelt ook de zaak tegen de Fransman Zacarias Moussaoui, die ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de voorbereiding van de aanslagen op 11 september in New York, Washington en Pennsylvania.

Lindh, een 20-jarige Californiër, bekeerde zich op 16-jarige leeftijd tot de islam. Naar verluidt volgde hij een training in een kamp van Al-Qaeda in Afghanistan en ontmoette hij de leider van die terreurorganisatie Osama bin Laden in eigen persoon. Lindh werd in november bij de belegering van Kunduz gevangengenomen en overleefde de opstand van gevangen Taliban- en Al-Qaedastrijders in Mazar-e-Sharif. Hij was de laatste gevangene die nog werd vastgehouden op het oorlogsschip USS Bataan in de Arabische Zee.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig